Haberler ve Bloglar

Sınav Sonucu Sizin “O Anlık” Başarınızdır

Sınav Sonucu Sizin “O Anlık” Başarınızdır

Uzman Psikolog Betül Çelik; Conk Bayırı ve Doğa Koleji’nde okuyan 7 ve 8. sınıf öğrencilerine “Sınav Kaygısı ve Zaman Yönetimi” konusunda önemli bilgiler vererek, sınav öncesi tavsiyelerde bulundu.

Sınav öncesi öğrenilmiş bilgilerin, sınav sırasında etkili bir biçimde kullanılmasına engel olan ve başarının düşmesine yol açan kaygının sınav kaygısı olduğunu, sınav kaygısının aile ve çevreden kişilerin baskıları sonucu katlanarak arttığını ve adayı olumsuz yönde etkilediğini söyledi. Sınava girecek adaylardan özellikle ailelerinin gerçekçi beklentiler içerisinde olması gerektiğinin altını çizen Süzen, kendi gerçeğinin üstünde beklentisi olanların büyük hayal kırıklığı yaşayabileceğini gerçeğini unutmamaları gerektiğini ifade etti.

KAYGININ BOYUTU ÖNEMLİ
Sınava girecek adayların sınav öncesi yaşadığı kaygıların fiziksel olarak da birçok olumsuz etkisinin de olduğuna dikkat çeken Psikolog Betül Çelik Süzen; hızlı kalp atışı, mide bulantıları, ateş basması, üşüme, kızarma, sinirlilik, gerginlik gibi birçok etkisi görüldüğünü söyledi. Kaygının ileri derecelere varması durumu da huzursuzluğun hat safhada yaşandığını belirten Süzen, zihinsel olarak düşüncelerini toplayamama, unutkanlık, dikkat ve konsantrasyon güçlüğü gibi etkilerinin görülebileceğini söyledi.

KAYGI İLE BAŞA ÇIKILABİLİR
Uzman Psikolog Betül Çelik Süzen, öğrencilere; “Girecek olduğunuz hiçbir sınav sizlerin kişiliğini ya da genel başarınızı ölçmez. Alacağınız sonuç, yalnızca o anlık sınav performansınızın bir sonucu” diyerek sınav başarılarını genellememelerini öğütledi. Sınav kaygısı ile baş edilebileceğinin altını çizen Süzen, doğru beslenme ve kaliteli uyku, düzenli ve etkili nefes egzersizleri ile kaygının şiddetinin azalacağını söyledi. Kaygıyı azaltmak için zihinsel uygulamaların da faydalı olacağını ifade eden Süzen, felaket senaryoları geliştirmeden, olumsuz iç konuşmalardan uzak durarak, sınav kaygısının bulaşıcı olduğunu unutmamalarını öğütledi.

ZAMANI ETKİN KULLANMAK ŞART
Sınav kaygısının yanı sıra zamanı etkin yönetmenin önemine de değinen Psikolog Betül Çelik Süzen, “Bazı insanların zamanı planlı kullanırken bazıları ise çok cömertçe kullanır. Sınavlarda iyi performans gösteren adaylarla göstermeyen adaylar arasındaki en temel fark zaman kullanımıdır” dedi. Zamanı iyi yönetebilmek için yapılacaklar listesi hazırlamanın işleri çabuklaştıracağını ifade eden Süzen, ders çalışırken düzenli ve temiz bir alanda çalışılması gerektiğini, her işi onu en son ne zaman bitireceğinize dair sınırlar koymanın motivasyon açısından da önemli olduğunu, hedef belirleyerek bu hedefleri sık sık hatırlamak gerektiğini ve rahatlamak ve dinlenmek için de mutlaka zaman ayrılması gerektiğinin altını çizdi.